Ateliere la Coliba Verde - casa ecologica din lut si proiect off-grid

Posted by Coliba Verde (din Ardeal) on December 30, 2015 at 9:10 PM

Coliba Verde - casă ecologică din lut și proiect „off-grid”.

Dragi Prieteni! Numele meu este Németh János și sunt președintele Asociației „Case Naturale” din România, administrator al site-urilor www.casedinlut.ro, www.casedinbalotidepaie.ro  și www.casenaturale.org. De asemenea sunt cel care a înființat una dintre primele echipe de construcții, axată numai pe construcții și renovări cu materiale naturale. Din 2011 activez în domeniul construcțiilor ecologice, construind și renovând pentru alții iar paralel am desfășurat o activtate intensă de (să-i zicem) educare a populației prin site-urile sus amintite, diferite rețele de socializare, mass media și prin organizarea diferitelor evenimente ca trainer (ateliere, seminarii). Fiind un om simplu ca oricine altul, mă întâlnesc cu majoritatea problemelor zilnice pe care le avem cu toții. Printre astea și faptul că nu am propria casă și nici posibilătăți finaciare de a-mi cumpăra sau construi una....până acum. De când lucrez în domeniul acesta, am întâlnit foarte mulți oameni și am văzut foarte multe lucruri care în alte circumstanțe nu le-aș fi văzut. Asta mi-a schimbat viața și gândirea. M-a făcut să las în urmă „turma” și să mă străduiesc să trăiesc și să ofer familiei mele o viață liberă, independentă și sănătoasă. M-a făcut să visez la casa noastră, la grădina noastră, la viața noastră. Pentru că se poate. Pur și simplu....din PĂMÂNT! Așa s-a născut (pentru noi) proiectul „COLIBA VERDE”12366568_1427781237251325_1721079232_n!                                

Coliba verde , pentru noi nu este (nu va fi) doar o casă, un obiect care-l cumpărăm, sau îl „contractăm”.   Va fi o extindere a familiei mele sau ba mai mult, va fi parte a familiei mele. Suntem conștienți că trebuie să o construim în așa fel încât să ofere adăpost familiei pentru zeci de ani, după construcție dar și de faptul că la rândul nostru va trebui să o îngrijim și noi când va fi nevoie.

După cinci ani de experiență în domeniu, am ajuns să mă gândesc cum să-mi construiesc casa din....NIMIC! „Nimic” însemnând bani, sau mai exact lipsa acestora, deoarece, da, facem parte din „majoritate”. Am gândit, „croit”  casa după mărimea și nevoile familiei, astfel rezultatul final fiind o casă de aproximativ 80 mp (parter 40 mp, mezanin 25 mp și cameră la etaj - turnuletul-aproximativ 16 mp), cu fundație de piatră, pereți din lut, acoperiș (probabil) din paie și după calculele mele nu voi depăși 4000-5000 euro. Ce m-a determinat să aleg acest sistem, care sunt avantajele, cât de eficient, simplu sau costisitor va fi le-am trecut și le voi discuta în continuare pe blogul personal „Coliba Verde din Ardeal”.

Așa cu spune și titlul, acest proiect nu este doar o casă. Este de fapt un întreg stil de viață. Este un proiect, unde cu familia mea ne dorim să trăim un stil de viață mai aproape de natură, liniștită, sustenabilă. Dorim să ne producem singuri hrana (în mare măsură;), să nu avem facturi, să ne producem singuri curentul electric, energia necesară pentru încălzire. Și toate astea într-un mod cât se poate de ecologic, economic. Țelul nostru este reducerea cât mai mult al cheltuielilor și a nevoilor dar totodată să avem un confort asemănător celor care trăiesc o viață modernă.

Știm că, atât casa, cât și drumul acesta pe care l-am apucat noi, acest nou stil de viață sunt lucruri la care aspiră multă lume și pentru care este nevoie de o oarecare experiență, dar mai ales curaj, sau hai să-i zicem nebunie (dar o nebunie frumoasă;). Știm că experiența noastră (oricum se va desfășura ea) va fi un exemplu pentru cei care vin din urmă și noi am vrea să-i încurajăm pe aceștia, să-i ajutăm. De asta am decis că vom deschide „porțile” proiectului nostru și vom primi pe oricine interesat de desfășurarea acestuia. Țin foarte mult să-mi implic familia (mă gândesc în mare măsură la copii mei) în acest proiect și recunosc că a fost o vreme când mă gândeam să nu public proiectul meu. Văzând interesul mare ( mai ales pe grupul de facebook administrat de mine) față de proiectul meu, am zis că ar fi păcat să nu mă întâlnesc cu acești oameni minunați cu care interacționăm virtual. Și până la urmă, orice ajutor este binevenit. Suntem sociabili, iubim oamenii, natura, animalele...tot ce este frumos.

Așadar, am hotărât împreună cu familia, că așteptăm cu inima deschisă pe oricine dorește să vină să ne cunoască, să ne ajute sau să învețe ceea ce noi deja am experimentat. Doresc să faca asta în mod organizat, nu aș vrea ca cineva să plece nemulțumit sau dezamăgit, dar nici eu nu aș vrea să nu-mi pot realiza planurile din diferite motive. Astfel, rugămintea mea este, ca cei care doriți să veniți să ne ajutați, să învățați, să-mi lăsați un mesaj privat pe pagina de facebook al proiectului sau să-mi scrieți pe adresa de e-mail colibaverdedinardeal@gmail.com. Vă rog să-mi lăsați neapărat un număr de telefon. Veți fi contactați și vom stabili toate detaliile.

Coliba Verde - listă activități, etape interesante la care puteți să ajutați sau să învățați

Iată o listă interesantă de etape (principalele) care s-ar putea să vi se pară interesante, la care poate ați dori să participați ajutând, învățând. Toate cele care sunt trecute mai jos sunt etape care pot fi experimentate practic, dar teoretic pot ajuta cu orice informație din domeniul construcțiilor ecologice

  • construire fundație din piatră uscat sau cu mortar de var
  • construire anexă din baloți de paie, sistem „Nebraska” (autoportant)
  • ridicare ziduri din lut cu tehnica cob (paralel lucrări la seră semiîngropată - pereți din saci umpluți cu pământ)
  • acoperiș tradițional din paie (paralel instalații electrice, sanitare)
  • finisări cu lut, cu var, tadelakt, podea din lut
  • sobă cu masă termică

Mai mult ca sigur că pe teren vor fi și alte activități care pot fi extrem de interesante. Lucrările vor începe după mijlocul lui aprilie (trebuie să fie suficient de cald ca să se poată sta la cort) și vor țineeee..... Ideea este că pentru noi cel mai important ar fi să terminăm casa în așa fel încât să ne putem muta cel târziu la sfârșitul lui septembrie în ea...deoarece, probabil pe timpul verii vom locui în corturi sau alte improvizații.

Deocamdată atât, dacă aveți întrebări sau nelămuriri, nu ezitați să ne scrieți. Puteți urmări și blogul nostru : www.colibaverdedinardeal.webs.com

Sănătate maximă și să ne vedem cu bine, János!

Categories: Despre noi

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

10 Comments

Reply Danila Lenut
3:58 AM on January 1, 2016 
Felicitari pentru curaj si determinare!.....in vara ma inscriu si eu.
Reply Raluca
4:24 PM on January 1, 2016 
Si eu as dori sa particip ca sa invat cat mai multe.Doar in vara pot.
Reply Coliba Verde (din Ardeal)
6:27 PM on January 1, 2016 
Raluca says...
Si eu as dori sa particip ca sa invat cat mai multe.Doar in vara pot.


Bună Raluca. mulțumim pentru interes. Ești binevenită oricând. Orice ?mișcare?, evenimente organizte (care vi le recomandăm) demne de luat în considerare, vor fi afișate cu minim 30 de zile înainte, aici pe blog, apoi pe pagina de facebook. Deci oricare dintre acestea le urmărești, nu vei pierde nimic! Să ne vedem cu bine :)
Reply Coliba Verde (din Ardeal)
6:29 PM on January 1, 2016 
Danila Lenut says...
Felicitari pentru curaj si determinare!.....in vara ma inscriu si eu.

Mulțumim frumos pentru interes. Vom afișa din timp toate evenimentele ce pot fi interesante pe blog sau pe pagina de facebook. Veti afla detaliile si va asteptam cu drag :)
Reply Dan
8:54 AM on January 2, 2016 
Astept si eu cu interes.
Reply Coliba Verde (din Ardeal)
3:14 PM on January 2, 2016 
Dan says...
Astept si eu cu interes.


Mulțumim frumos :)
Reply Mihalache Catalin
5:20 PM on January 27, 2017 
Buna seara! Sunt incantat si pasionat de acest proiect! Sper din toata inima ca in acest an sa particip la un eveniment organizat de dvs! Succes in toate!
Reply EllOthelp
9:23 AM on September 25, 2019 
buying accutane online uk safe Myco Rat Amoxicillin rae propecia No Rx Canadian Pharmecies Buy Plavix Cheap