Planuim sa ne construim o sera semiingropata! Iata cat de multe avantaje are :

Posted by Coliba Verde (din Ardeal) on November 5, 2015 at 3:20 AM

Dragi prieteni! Nu scriem aceste lucruri pentru că suntem atât de inventivi și creativi încât să așteptăm aplauzele voastre. Nu noi am inventat cele despre care vă scriem. Noi doar le-am studiat, încercat și le-am adaptat nevoilor noastre. Ceea ce scriem este experiența noastră (care pot fi considerate sfaturi), și de ce nu o bibliotecă personală. :). Oricum, le scriem și noi cu gândul ca aceste rânduri să ajungă și la oameni care prima oară „aud” așa ceva și să le fie de folos :) 

Într-un articol precedent v-am scris că ne vom construi casa din lut (cel puțin, cred că am dat de înțeles :) ;) deși, sunt  și mereu am fost fascinat de casele din baloți de paie.  Faptul că, totuși am ales să construim o casă din lut (cu tehnica „cob” ), nu este întâmplători, fiind mai multe motive. Una dintre motive este fatul că lutul pot să-l obțin chiar de pe pământul meu, este aproape gratis, ba mai mult nu trebuie nici măcar transportat. Ca să nu mai spun că oricum excavam (din diferite motive) acel pământ, deci dacă nu l-as pune în pereți, ar trebui să fac ceva cu acesta, care poate fi costisitor.

Asa cum am scris in primul articol, dorim să trăim o viață care mulți dintre noi o cunosc sub denumirea de „off-grid” (în afara sistemului, autonom, etc), iar în această privință ne-am propus să atingem două țeluri : 1. să reducem cheltuielile noastre cât se poate de mult (renunțând la cumpărături, obiecte absolut inutile), 2. să ne folosim de resursele naturale și să ne producem singuri lucrurile de care avem nevoie pentru un trai confortabil : căldură, electricitate, hrană, etc. Ca să vă faceți o idee, planul nostru este să avem panouri fotovoltaice (dar sincer voi încerca să găsesc o soluție de a avea electricitate continuă, fără a fi nevoie de stocare, bateriile fiind scumpe și poluante), în loc de frigider, plănuiesc o pivniță rece, funcțională,  să captăm și să refolosim apa de ploaie și de la baie (nu folosim detergeti pe bază chimică;), să avem propria grădină și livadă cu toate legumele și fructele necesare cae să ne asigure o parte a hranei pe durata iernii. Ba mai mult, pentru a prelungi durata de producție a legumelor, am decis să ne construim o seră. O seră semiîngropată.

Imaginea este doar ilustrație! Sursa imaginii : www.thereadystore.com


După ce am luat decizia de a avea o astfel de seră, încet-încet  vedeam o grămadă de avantaje ale acesteia. Apăreau aceste avantaje și datorită faptului că plănuim o seră semiîngropată chiar în continuarea casei, o parte a casei unde eu plănuiesc o toaletă compost. Avantajele apăreau datorită faptului că o plănuim semiîngropată. Iată cum o gândesc eu : dimensiunea aș vrea să fie de 10 x 5 x 1.3 metri. Stratul vegetal de deasupra, de cca 30 cm , o pun separat iar restul, încă 1-1.20 metri adâncime excavez și pun separat față de stratul vegetal, care ajunge înapoi pe fundul serei. Astfel voi avea pământ vegetal la o adâncime de 1-1.2 metri, sub cota de îngheț.  Teoretic, și umezeala solului va fi mai optim la această adâncime. (cei care își pun întrebarea dacă nu voi avea o piscină în loc de seră, să nu își facă griji, deoarece intenționez să drenez tot terenul, apa fiind direcționat într-un iaz...natural, bineînțeles). Infiltratiile nu vor inunda sera...vor iriga. Podeaua (să-i zic asa) serei va fi usor in cadere, in panta si in cel mai adânc punc voi ingropa un vas. Probabil ca apa se va aduna aici.Un avantaj îmbucurător al serei semiîngropate, pentru noi se datorează (cum spuneam și mai sus), faptului că va avea perete comun cu partea din spate a casei, acolo unde va fi toaleta compost. Astfel, pot să extrag compostul foarte ușor. Intenționez să acopăr sera cu parbrize de camioane sau folie....depinde de bugetul din momentul respectiv, dar în timp cu siguranță vor fi parbrize. Plănuiesc să am o sobă în seră cu care să mai încălzesc aerul din când în când, iar hornul acestuia va fi dirijat în casă, sub cadă, astfel va ajuta la încălzirea apei. Am de gând să pun două trei rezervoare în seră, în care voi aduna apa de ploaie de pe acoperiș și de la baie. Cu apa de la chiuveta din bucătărie mă mai gândesc unde să o dirijez, deoarece acesta va conține cu siguranță și materiale organice care ar putea să provoace miros apei stocate. De asemenea, mă gândesc ca pivnița să fie de fapt în vecinătate cu sera, astfel vom avea acces direct din casă în seră și în pivniță fără să ieșim afară în frig.

Imaginea este doar ilustrație! Sursa imaginii : www.thereadystore.com


Desi nu am amintit încă, dar cred că v-ați dat seama deja că una dintre principalele avanteje ale serei semiîngropate este, (va fi) faptul că voi avea materialul necesar pentru ziduri extras chiar de acolo, de lângă casă. Tot ce mă va costa, va fi utilajul. Unui bun prieten am promis că-l ajut să-și construiască o casă din baloți de paie, iar el, la rândul lui mi-a promis în schimb un mini-excavator, artizanal, dar numai bun pentru ce îmi doresc. Adică s-ar putea să mă coste doar combustibilul.... :)

Nu credeți că sunt soluții cât se poate de simple? Trebuie să recunosc că acestea sunt doar planuri deocamdată, nu sunt expert în asta, deci s-ar putea să greșesc în planurile mele. Vă rog, să vă simțiți liberi și să adăugați sfaturile, întrebările voastre chiar aici pe blog, sub articol. 

 

 


Categories: Despre noi, Constructii ecologice, Bucatarie sanatoasa

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

108 Comments

Reply Dan
5:51 AM on November 5, 2015 
Toate bune, cum faci cu autorizatia de construire pentru casa din cob sau baloti din paie. Cei de la urbanism accepta aceste materiale?
Reply Coliba Verde (din Ardeal)
6:27 AM on November 5, 2015 
Dan says...
Toate bune, cum faci cu autorizatia de construire pentru casa din cob sau baloti din paie. Cei de la urbanism accepta aceste materiale?

Salutare Dan!

Da, dacă ai fundatie de beton si structura de lemn, casa este incadrata in categoria caselor pe structura usoara si se da autorizatie. Pe ei nu îi interesează cu ce umplii printre lemne, in structura. Desi nu e nevoie nici de beton, nici de structură în pereți un băț și un cancioc de ciment pot pune....
Reply Anamaria Szabo
7:26 AM on November 5, 2015 
Ma intreb doar, tinand cont de faptul ca in lateral plantele nu au lumina, oare nu vor creste prea mult in inaltime pentru a ajunge la lumina si astfel produc mai putine roade? (pentru ca folosesc prea multe saruri si energie sa ajunga la lumina, lucru esential pt ele, si doar pe urma "grija" lor e sa faca roadele)
Reply Alexandra
8:38 AM on November 5, 2015 
La noi e solul argilos si destul de umed. Cand ploua mai multe zile la rand musteste totul de apa. Cum se poate asigura drenajul in acest caz? Pana si toaleta sapata in curte s-a umplut de apa dupa ploi.
Reply Coliba Verde (din Ardeal)
9:12 AM on November 5, 2015 
Anamaria Szabo says...
Ma intreb doar, tinand cont de faptul ca in lateral plantele nu au lumina, oare nu vor creste prea mult in inaltime pentru a ajunge la lumina si astfel produc mai putine roade? (pentru ca folosesc prea multe saruri si energie sa ajunga la lumina, lucru esential pt ele, si doar pe urma "grija" lor e sa faca roadele)

Anamaria, ce nu am scris în articol, este că ne gândim și la straturi înălțate...
Reply Coliba Verde (din Ardeal)
9:15 AM on November 5, 2015 
Alexandra says...
La noi e solul argilos si destul de umed. Cand ploua mai multe zile la rand musteste totul de apa. Cum se poate asigura drenajul in acest caz? Pana si toaleta sapata in curte s-a umplut de apa dupa ploi.

Alexandra, în primul rând voi avea un drenaj de jur împrejurul terenului, apoi unul separat pentru casă și seră. Fiind în pantă, am posibilitatea să dirijez apa în zonele mai joase ale terenului.
Reply gohang
10:43 AM on April 16, 2021 
Great post and being success for you..

Kontraktor Pameran
Jasa Pembuatan Booth Pameran
Kontraktor Booth Pameran
Jasa Pembuatan Booth