Tu ti-ai vazut casa....inainte sa o construiesti?

Posted by Coliba Verde (din Ardeal) on December 11, 2015 at 2:05 AM

     .Deși din articol s-ar putea să reiasă că nu-mi plac arhitecții, vă asigur încă din timp că nu e așa...doar că, eu personal nu simt nevoia să apelez la vreunul dintre ei și în afară de asta, la „coliba” mea - să o numim experimentală - nu e nevoie de arhitect, din punct de vedere legal. Să știți că e nevoie de arhitect, dar vă recomand unul 100% deschis la comunicare. De ce spun asta? Am întâlnit arhitecți care vor să-și lase propria amprentă pe casa TA, a celui care vei locui în acea casă, fără să țină cont de principiile de bază al construcțiilor ecologice. Cred că așa s-au născut „cutiile” așezate în locuri numite cartiere rezidențiale, sau care le vezi pas la pas. Amm întâlnit arhitecți dispuși la comunicare. Ori la o casă adevărată, la un cămin este nevoie de așa ceva, este nevoie de o STRÂNSĂ colaborare între cel care va locui în casă, cel care o proiectează (pentru a obtine autorizatia, pentru constructor, etc) si cel care va construi acea casă. Eu cred că sunt cazuri foarte rare când întâlnești o astfel de colaborare pe șantierele din România. Una peste alta, nu scriu acest articol despre arhitecti, ci vreau să vă spun că ar fi bine să mergeți la ei cu temele făcute :). Cu ecologia asta este putin mai greu, deoarece foarte putini arhitecti (cred ca pot sa-i numar pe o mana - si cu asta nu vreau sa supar pe nimeni) gândesc, proiectează casele după principii ecologice.

    Vă scriu toate astea pentru că și eu sunt la faza de „proiectare” :). Nu aveam de gând să apelez la arhitecti, dar, totusi aveam o problemă : nu reuseam sa-mi „văd” casa. Am povestit mult cu sotia mea, ba ne-am si „tras de păr” până am reușit să „înghesuim” ceea ce ne doream într-o casă ecologică. Acesta este motivul pentru care vă scriu, să vedeți puțin șirul ideeilor, concepției, pentru că, din punctul meu de vedere, o casă ecologică înseamnă mult mai mult decât să o construiești din materiale naturale. Așadar, să le luăm pe rând :

   Pasul 1 a fost alegerea terenului ( despre care am scris AICI ), care, pentru noi este unul ideal și credem că ne ajută extrem de mult în construirea casei. Și sincer, fără să exagerez, de fapt nu noi am ales terenul ci acesta pe noi :). Având terenul, am început să ne gândim l a  c a s a   n o a s t r ă! Voi știți cât de mult însemnă să te gândești, să plănuiești propria casă? .....fără un leu în buzunar? Nu știu câți dintre voi ați simțit asta. Nu pot să zic că este o senzație de bucurie. Mai degrabă o senzație de libertate uriașă! Și au început să curgă întrebările : cât de mare, din ce materiale, ce aspect (design)? Personal sunt adeptul spatiilor deschise, imi place traditionalul (indiferent de zonă;), imi plac formele organice. Ceea ce știam era că trebuie să eliminăm la maxim cumpărăturile, altfel nu avem șanse să avansăm, vrem o casă care să nu pară „ciudată” localnicilor dar să avem și forme organice, vrem ca aceea casă să fie extrem de eficientă după ce ne mutăm, ieftin de întreținut. Un aspect extrem de important era faptul că nu vrem să ne bazăm pe ajutoare (dacă va veni cineva va fi binevenit, bineînțeles) dar mai ales nu am vrea să ne gândim să plătim „meșteri”, „specialiștI”. Pe scurt, trebuia să ne gândim la materiale, tehnici cu care pot lucra inclusiv copii, dacă au chef. 

    Cu toate aceste gânduri și întrebări în cap, încet încet am începum să desenăm...diferite forme. Știți, în plan este ușor de desenat, dar am ajuns la punctul in care mă gândeam „intens” la arhitecti : „ ce bine ar fi ca cineva să-mi deseneze casa si in 3D” :) ...nu reușeam să o văd...și nu mă simțeam în largul meu. Plus că aș fi vrut să arăt casa și soției mele. Dar nu mă dau bătut ușor niciodată :). Pe internet am cerut ajutor, programe de proiectare (care de altfel le stiam, dar ma gandeam poate mi se recomanda ceva mai usor). Ei, am descărcat câteva dar mă enervau...trebuia să învăț să lucrez cu ele și nu aveam răbdare. Niciodată nu am fost bun desenator, dar am zis mai bine mă străduiesc să învăț să desenez decât să fac și asta pe calculator. Și încet, încet, căsuța noastră a început să fie vizibilă. Prima dată am folosit caiet studențesc cu pătrățele, și am considerat patru pătrățele fiind egale cu un metru. Așa a iesit primul desen in plan, care, cu ajutorul unui liniar l-am transpus pe o foaie A4 : Ideea era așa : ca să păstrăm liniile tradiționale, aveam nevoie de forme dreptunghiulare, dar să împăcăm și capra și varza, bucătăria am făcut-o rotundă :) Noi considerăm că o casă bine gândită, trebuie să țină familia împreună, așa că am considerat că la parter va fi zona dedicată familiei. Din cauza costurilor (de construcție, apoi de întreținere, consum) nu am vrut o casă mare, așa că am ales un dreptunghi de 8x4 si un cerc de 4m diametru (spatii utile - peretii vor avea minim 50 cm). Am tinut mult ca bucătăria și baia să nu fie departe : astfel va fi nevoie de mai puține țevi și încălzirea apei calde pentru ambele încăperi va fi mai la îndemână. Ceea ce am uitat să scriu pe plan este că soba se află lângă ușa băiii (va mai fi si un aragaz pe butelie). Soba va fi una multifunctională : ar trebui să încălzească toată casa, să se gătească pe ea și să facă și apă caldă...dar astea trebuie să le discut cu prietenul meu sobar :). Mi s-a părut important și necesar un hol, care să impiedice schimbul de temperaturi bruste la intrare/iesire din/in casă. Deși întodeauna am fost fanul caselor din baloți de paie, în timp am realizat că cel mai la îndemână (ieftin) este să lucrez cu pământ și am ales să construiesc casa cu tehnica cob ( cititi aici mai pe larg despre cob), mai puțin zidul lung dinspre nord, care va fi din baloți de paie. Dar toti cei care au raspuns corect la „concursul” lansat de mine într-un articol precedent, ați intrat in joc si candva ne „adunam” si tragem la sorti :)


Întodeauna spun că este mai costisitor să-ți faci o casă ecologică cu etaj sau cu mansardă. Asta, mai ales datorită costurilor de termoizolare între căpriori. Cu toate aste, noi vom locui sub acoperiș, acolo unde va fi un mezanin, iar deasupra bucătăriei un etaj, o cameră. Spațiile sunt minime, deoarece credem că e doar loc de odihnă, de somn, iar pentru asta nu ai nevoie de spatii mari. Multă vreme am fost convis că voi încerca să investesc mai mult in cherestea, ca să fac acoperisul suficient de rezistent ca să termoizolez cu baloți de paie. O vreme m-am gândit și la stuf, dar din păcate nici acesta nu e ieftin, si in zona in care doresc sa construiesc nu este suficient. In final am ales tot o metodă tradițională, ieftină și voi avea un acoperiș din paie, gros de 80 cm...cu asta cred că rezolv și învelișul și termoizolația. În interior voi pune pe căpriori o folie anticondens si rogojină de stuf (este de calitate foarte bună și ieftină la Bors, Bihor). Camera de la etaj mi-am dorit-o deoarece voi avea o priveliste superbă in fiecare zi cand ma trezesc.  :). 

Eu cred că este o combinație bună între traditional (specific zonei) și forme organice. Spatiile nu sunt mari, deci sper să pot încălzi cu o sobă ( cu masă termică). La finalul articolului as vrea să adun putin câteva lucruri importante, care nu stiu daca au reiesit din cele scrise mai sus :


1. Gândește-ți casa din timp...fiecare părticică

2. Desenează, folosște-ți imaginiția, lasă mâna liberă.

3. Pentru a realiza dimensiunile foloseste-te de o foaie cu patratele si compara cu spatiile in care stai

4. Poti construi o casă chiar tu. Gândește, experimentează ce îți este cel mai la îndemână și cu aia să lucrezi

 

Sincer, eu mi-am propus să mă încadrez în maximum 5000 ( cinci mii ) euro. Cum este posibil? Fundatia va fi din bolovani (care sunt deja pe teren si in apropierea acestuia). Majoritatea peretilor am sa-i fac din lut, iar lutul imi va fi chiar sub picioare ( Vezi aici ). La această tehnică nu e nevoie de cherestea. Deoarece voi avea acoperiș din paie, acesta nu este scump, iar structura acoperisului din paie este una dintre cele mai simple posibile. Din cele aproximativ 13 geamuri ale casei, doar 3 sau 4 vor avea tamplarie ( ca sa se poata deschide), restul vor fi incadrate in structura casei (tamplaria este foarte scumpa, sticla de termopan nu). datorita spatiilor deschise, pot face curent pentru aesrisire foarte usor, in toate directiile. In mare măsură imi doresc să construiesc casa cu familia, nu prea vreau să dau bani pentr forță de muncă. Dacă voi pimi ajutor de la cineva, cu mare drag voi ajuta la rândul meu.

Acum, având aceste desene, schițe, nu numai că am reușit să „intru”, să-mi văd casa (înainte de a fi construită;), dar parcă deja si simt miros plăcut de paie, lut, lemn...căldură, armonie...copii jucându-se în timp ce îmi îmbrățișez soția, savurând un ceai bun :). Pentru noi, urmează un alt pas în construirea casei, care va fi realizată împreună cu familia în vacanța de iarnă. Este, sau poate fi un pas extrem de important, dar la fel de exterm de puțini trec prin această etapă, pe cât de importantă, pe atât de frumoasă......vă las să ghiciți :)

Categories: Despre noi, Constructii ecologice

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

6 Comments

Reply Ecofriend
11:23 AM on December 11, 2015 
Salutare.Va urmaresc cu mare drag postarile si asemenea sunt un admirator al caselor ecologice.Va dau mare dreptate legat de parerea dvs despre majoritatea arhitectilor.M-am lovit de o problema asemanatoare la proiectul meu de adapost ecologic.Imi doream sa construiesc o casa cat mai naturala din piatra si lemn si un acoperis natural fomat din straturi vegetale.Dupa prima corectura a planurilor si a sectiunii(am uitat sa mentionez ca sunt student la arhitectura) acoperisului meu i-au mai fost aduagate placi de osb ,membrana bituminoasa etc....Mi-ar face o mare placere daca as putea sa va ajut cu cateva planuri,schite si informatii.Numa bine si succes in cele propuse
Reply Silvia
4:37 PM on December 11, 2015 
Bors, Bihor? Interesant :) eu chiar aici stau deocamdata (pana imi gasesc teren undeva in secuime) dar nu stiam ca asa ceva se gaseste chiar "sub nasul meu"! Janos, daca te vei gandi sa achizitionezi ceva chiar din Bors si crezi ca te-as putea ajuta cu ceva, localnica fiind, te rog sa apelezi la mine. Dupa atatea sfaturi si idei practice primite de la tine/voi, chiar ar fi o mare placere sa pot da si eu ceva in schimb.
Reply sov
6:44 AM on December 14, 2015 
13 geamuri nu sint cam multe? Stiu, e vorba de lumina naturala,economie la curent, insa nu se plateste mai mult ulterior cu incalzirea din cauza puntilor termice formate de geamuri?
@ecofriend, daca ai amabilitatea, ai vrea sa ma ajuti si pe mine cu planuri, schite si informatii? Si eu intentionez in 2-3 ani sa-mi fac o casa cu materiale prietenoase, lemn si lut mai exact, si sint sigur ca m-ar ajuta mult . Multumesc.