Linii drepte sau forme organice? Tu ce ai alege?

Posted by Coliba Verde (din Ardeal) on January 8, 2016 at 11:40 AM

Înainte de a lucra în domeniul construcțiilor ecologice, colțarele (de aluminiu, de plastic) nu lipseau din activitatea noastră zilnică. La fel cum bolobocul (nivela de apă;), sfoara cu plumb trebuiau să fie lângă noi tot timpul. Deși, probabil, aveau dreptate, era extrem de enervant, când, clienții pentru care renovam un apartament, verificau „perfecțiunea pereților gletuiți. Într-un loc, unde am zugrăvit  pentru cineva, a doua zi dimineață, după gletuirea finală a pereților, șlefuite, și pregătite pentru zugrăvit, ne așteptau câteva cerculețe. Cerculețe făcute de proprietar, deoarece a văzut câteva imperfecțiuni și ne-a atras atenția că trebuie reparat. Apucă-te din de la început. În alt loc, beneficiarii verificau peretele cu becuri halogene de 500 w (după asta, ca să evităm o astfel de experiență, șlefuiam peretele având în cealaltă mână un astfel de bec). Pot enumera multe astfel de cazuri sau probleme între beneficiar și prestator din această cauză. Din cauza PERFECȚIUNII! 

Oare de ce? Oare de ce tinde omul spre perfecțiune, de ce vrea pereți ca „hârtia” sau ca „sticla”? Acum, gândindu-mă la astfel de oameni, sincer, îmi este milă de ei. Îmi este milă, deoarece (în ceea ce mă privște) par mereu nefericiți, mereu nemulțumiți...și din cauza asta mereu nefericiți. 

Când am început să lucrez în domeniul construcțiilor ecologice (mai bine zis când am început să învăț ), fiind obișnuit cu aceste așteptări, am rămas extrem de surprins, când am văzut că acei oameni care își doresc case ecologice, nu caută aceste perfecțiuni, ba mai mult chiar le evită! Pereți fără să fie șlefuiți, colțuri rotunjite, chiar încăperile sau casele au forme rotunde, ovale....în orice caz, mă întâlneam tot mai mult cu alte forme decât cub, dreptunghi, linie, etc.

Prima oară când am întrebat „totuși, de ce nu aveți linii drepte în casă?”, răspunsul a fost : „Janos. Uită-te la tine. Analizază-ți corpul. Arată-mi o linie dreaptă sau ascuțită pe corpul tău. Găsești? Găsești pe tine, în tine forme, linii drepte, perfecte?” Dar în natură? În natură totul este drept? Te întâlnești numai cu pătrățele sau dreptunghiuri?” - Într-adevăr. Foarte puține lucruri perfecte. Foarte rar se întâmplă să găsim două ființe, creații ale naturii perfect asemănătoare. Și omul face parte din natură. Nici un om nu seamănă perfect cu altul. Și atunci? Atunci de ce ne dorim casa cu linii perfecte, pereți perfect șlefuițți, case perfect asemănătoare? De unde vine dorința asta a omului?

Oh, natura asta atât de perfect de imperfectă! Alegând formele organice în cee ce privește o casă, pe lângă faptul că scăpăm de mult stres și mai  economisim oarecare energie (atât din partea beneficiarului cât și din partea prestatorului) putem beneficia de câteva avantaje, care ne pot ajuta să ne simțim mai bine în propria casă : 

  • formele organice măresc spațiul (pereții drepți sunt un obstacol pentru privire, pe pereții curbați alunecă privirea)
  • crește rezistența la diferite forțe naturale : vânt, cutremur
  • energiile se propagă mai uniform (colțurile caselor întodeauna rămân mai reci, deoarece curenții de aer au un traseu circular)
  • copii mici sunt mai în siguranță (în caz că se împiedică, nu-și sparge capul într-un colț, dacă acesta este rotunjit)
  • din punct de vedere tehnic este mai avantajos, deoarece un colț ascuțit poate fi mai ușor avariat decât un colț rotunjit
  • din punct de vedere ecologic, este ideal să încălzești casa cu o singură sursă de căldură (fără țevi, calorifere). Astfel este mai ușor de proiectat o casă în jurul unei sobe, dacă avem forme organice, decât cu forme dreptunghiulare sau pătrate
  • o casă cu forme organice se încadrează mai bine în natură decât una .... „cubică”
  • „unelete” de ajutor pentru realizarea formelor organice găsești și în natură, nu trebuie să alergi la cumpărături
Iată, în cele de mai jos și câteva exemple, unde NU găsim linii drepte, perfecte :













 

Categories: Constructii ecologice

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

1 Comment

Reply Kevin Carlson
11:04 PM on October 18, 2022